"Για όνομα του Χριστού! Μη μας αφήσετε!

Έχουμε μωρά μαζί μας, έχουμε γέροντες...κορίτσια...

Είστε υπεύθυνοι!

Μας προδώσανε! Μας ξεπουλήσανε! Πανάθεμα τους!

Ναύαρχε τι κάνεις; Ναύαρχε σώσε μας!

Φωτιά! Φωτιά!

"Ιt is the conviction of the International Association of Genocide Scholars that the Ottoman campaign against Christian minorities of the Empire between 1914 and 1923 constituted a genocide against Armenians, Assyrians, and Pontian and Anatolian Greeks."
IAGS

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.
Η γενοκτονία των Ποντίων δεν υπόκειται σε ιστορική και πολιτική διαπραγμάτευση. Έχει αναγνωρισθεί κι αποτελεί μια ιστορική πραγματικότητα. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το Αίμα Τους. Δεν ξεχνάμε.


Istiklal savaşı: Mustafa Kemal pasa SamsundaΤο φύλο της Istiklal savaşı (προφανώς, επετειακή μεταφρασμένη έκδοση)  της 19ης Μαΐου 1919: Ο Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα.Μάης του 1919 και λίγες ημέρες μετά την αποβίβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα, ο Τούρκος ηγέτης συναντά τον Tοπάλ Oσµάν και επισήμως του αναθέτει την αρχηγία των εκκαθαριστικών σωμάτων στον Πόντο:

«Bλέπω ότι ήσουν φιλόπατρις από τα νεανικά σου χρόνια. Aκολουθείς ακόµη και τώρα τα ιδανικά που έθεσες από τότε. Πρέπει να παλέψουµε µέχρι να απελευθερωθεί η χώρα και να µη µείνει ούτε ένας εσωτερικός ή εξωτερικός εχθρός. Θα υπερασπιστείς τα χωριά και τις πόλεις της Mαύρης Θάλασσας. H συµµορία σου από µια ανοργάνωτη και ανεκπαίδευτη δύναµη θα γίνει ένα τάγµα. ∆ιοικητής του τάγµατος αυτού θα είσαι εσύ. Θα σου δώσουµε νέους και θρασείς αξιωµατικούς. ...Aφού έχεις την υποστήριξη του τουρκικού λαού, φτιάξε αµέσως την οργάνωσή σου, πάρε το αξίωµα του αρχηγού, ώστε η πόλη να βρίσκεται εµπράκτως υπό την κατοχή τη δική σου και των ανθρώπων σου. Aντί να φύγεις εσύ και να πάρεις τα βουνά, ας φύγουν οι Πόντιοι και οι Pωµιοί. Mε την πάροδο του χρόνου και µόλις θα έχουµε ενδείξεις ότι παρανοµούν θα τους ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ».
Μουσταφά Κεμάλ. 29 Mαΐου 1919. Xάβζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου