"Για όνομα του Χριστού! Μη μας αφήσετε!

Έχουμε μωρά μαζί μας, έχουμε γέροντες...κορίτσια...

Είστε υπεύθυνοι!

Μας προδώσανε! Μας ξεπουλήσανε! Πανάθεμα τους!

Ναύαρχε τι κάνεις; Ναύαρχε σώσε μας!

Φωτιά! Φωτιά!

"Ιt is the conviction of the International Association of Genocide Scholars that the Ottoman campaign against Christian minorities of the Empire between 1914 and 1923 constituted a genocide against Armenians, Assyrians, and Pontian and Anatolian Greeks."
IAGS

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.
Η γενοκτονία των Ποντίων δεν υπόκειται σε ιστορική και πολιτική διαπραγμάτευση. Έχει αναγνωρισθεί κι αποτελεί μια ιστορική πραγματικότητα. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το Αίμα Τους. Δεν ξεχνάμε.


Δυο φορές Ξένος - Η συνθήκη της Λωζάνης






Δυο φορές Ξένος - Η συνθήκη της Λωζάνης

"Το όνομα μου είναι Μεχμέτ Γκιουβέν, γιος του Νουρεττίν. Είμαι 103 χρονών. Το μέρος που ζούσαμε ήταν πολύ ωραίο και περνούσαμε καλά. Ζούσαμε καλά με τους Ρωμιούς. Μετά άρχισαν οι διαπραγματεύσεις της Λωζάνης. Υπουργός των Εξωτερικών των Ελλήνων ήταν ο κύριος Βενιζέλος. Της Τουρκίας ο Ισμέτ Ινονού. Ανταλλαγή είπαν και υπόγραψαν. Κι αυτό έγινε..."

Το ντοκυμαντέρ ανήκει στην αρχειακή συλλογή της ΕΡΤ.
Στην Ερευνητική ομάδα ο δικός και πολύ αγαπητός μας καθηγητής του ΑΠΘ κος Στάθης Πελαγίδης.
Την ιστορική επιμέλεια είχαν ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Kοινωνικής Ανθρωπολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, κι ο Bruce Clark δημοσιογράφος του The Economist και συγγραφέας του Twice A Stranger: How Mass Expulsion Forged Modern Greece and Turkey.
Στο ντοκυμαντέρ παρουσιάζεται σπάνιο υλικό του αρχείου της ΕΡΤ, του ΚΕΜΙΠΟ, του ΕΛΙΑ, του FF, του Ιάκωβου Μιχαηλίδη, του συλλόγου ανταλλαγμένων της Λωζάνης στην Τουρκία και του Ιστορικού προσφυγικού αρχείου του Δήμου Καλαμαριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου