"Για όνομα του Χριστού! Μη μας αφήσετε!

Έχουμε μωρά μαζί μας, έχουμε γέροντες...κορίτσια...

Είστε υπεύθυνοι!

Μας προδώσανε! Μας ξεπουλήσανε! Πανάθεμα τους!

Ναύαρχε τι κάνεις; Ναύαρχε σώσε μας!

Φωτιά! Φωτιά!

"Ιt is the conviction of the International Association of Genocide Scholars that the Ottoman campaign against Christian minorities of the Empire between 1914 and 1923 constituted a genocide against Armenians, Assyrians, and Pontian and Anatolian Greeks."
IAGS

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.
Η γενοκτονία των Ποντίων δεν υπόκειται σε ιστορική και πολιτική διαπραγμάτευση. Έχει αναγνωρισθεί κι αποτελεί μια ιστορική πραγματικότητα. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το Αίμα Τους. Δεν ξεχνάμε.


Η προσφυγιά στα Τρίκαλα μέσα από τα Αρχεία του δικηγόρου Αχιλλέα Λέρα και του δημοσιογράφου Θύμιου ΛώληΜια από τις πολύ όμορφες φωτογραφίες που οι πρόσφυγες εμπιστεύτηκαν στον Τρικαλινό δημοσιογράφο Θύμιο Λώλη, με την ελπίδα πως δεν θα χαθεί το δράμα των δικών τους, μέσα από την καταγραφή της ύπαρξης τους.
Αστική οικογένεια από την Μικρά Ασία. Εμφανής η διαφορετικότητα τους από τους τότε κατοίκους της πόλης. Άλλο ντύσιμο, άλλος αέρας... Οι κυρίες του προσφυγικού συνοικισμού της πόλης ακόμη και σήμερα θυμούνται πόσο περίεργα τους έβλεπαν οι ντόπιοι. "Συνηθίζαμε τις Κυριακές μετά το φαγητό να βγαίνουμε στον κήπο για να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε, αντάμα άντρες γυναίκες και τα παιδιά. Στους ντόπιους ήταν τόσο ξένη η εικόνα που παραφύλαγαν πίσω από τους μαντρότοιχους την ώρα του οικογενειακού γλεντιού και μας προπηλάκιζαν εμάς τις κοπέλες ως ανήθικες που διασκεδάζαμε με άντρες. Κι ας ήμασταν παιδιά κι ας ήταν αυτοί οι άνθρωποι φίλοι και φαμίλια μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου