"Για όνομα του Χριστού! Μη μας αφήσετε!

Έχουμε μωρά μαζί μας, έχουμε γέροντες...κορίτσια...

Είστε υπεύθυνοι!

Μας προδώσανε! Μας ξεπουλήσανε! Πανάθεμα τους!

Ναύαρχε τι κάνεις; Ναύαρχε σώσε μας!

Φωτιά! Φωτιά!

"Ιt is the conviction of the International Association of Genocide Scholars that the Ottoman campaign against Christian minorities of the Empire between 1914 and 1923 constituted a genocide against Armenians, Assyrians, and Pontian and Anatolian Greeks."
IAGS

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.
Η γενοκτονία των Ποντίων δεν υπόκειται σε ιστορική και πολιτική διαπραγμάτευση. Έχει αναγνωρισθεί κι αποτελεί μια ιστορική πραγματικότητα. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το Αίμα Τους. Δεν ξεχνάμε.


Μαύρη Βίβλος. Πόντος. Εκκένωση τουρκικής ζώνης Γαλλίαινας. 15 Απριλίου 1916



Στη Θέρσα καταγράφηκαν κτηνώδεις βιασμοί στην οικογένεια και τους συγγενείς αυτής, του Αβραάμ Παρασκευόγλου, από άγριους συμμορίτες. Από τη Θέρσα πάλι, οι Ευστάθιος και Γεώργιος Πέτρογλου σφαγιάσθηκαν στην άκρη του χωριού. Ο εκ Γιαννάντων, ιερέας Ιωάννης Χριστοφορίδης βρέθηκε σφαγιασμένος κι αυτός κοντά στο χωριό του. Ο ιερέας Κωνσταντίνος Μαρθίδης από τη Σαχνόη φονεύθηκε αφού πρώτα τον ανάγκασαν να δει το βιασμό της συζύγου του. Οι ιερείς του Χορτοκοπίου Ιωάννης Απόστολος και Συμεών, πέθαναν από τις κακώσεις.

"Μαύρη βίβλος των Διωγμών και Μαρτυρίων του εν Τουρκία Ελληνισμού κατά την περίοδο 1914-1818", έκδοση Πατριαρχικού Τυπογραφείου, Κωνσταντινούπολη 1919, σελ 266.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου