"Για όνομα του Χριστού! Μη μας αφήσετε!

Έχουμε μωρά μαζί μας, έχουμε γέροντες...κορίτσια...

Είστε υπεύθυνοι!

Μας προδώσανε! Μας ξεπουλήσανε! Πανάθεμα τους!

Ναύαρχε τι κάνεις; Ναύαρχε σώσε μας!

Φωτιά! Φωτιά!

"Ιt is the conviction of the International Association of Genocide Scholars that the Ottoman campaign against Christian minorities of the Empire between 1914 and 1923 constituted a genocide against Armenians, Assyrians, and Pontian and Anatolian Greeks."
IAGS

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.
Η γενοκτονία των Ποντίων δεν υπόκειται σε ιστορική και πολιτική διαπραγμάτευση. Έχει αναγνωρισθεί κι αποτελεί μια ιστορική πραγματικότητα. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το Αίμα Τους. Δεν ξεχνάμε.


Mehmet Ziya: Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ





Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ


Αφού κατορθώνει να γλυτώσει το θάνατο μετά τον αυτοπυροβολισμό του στο κεφάλι, αποτέλεσμα μιας χρόνιας κατάθλιψης, ενός εξαναγκασμού ώστε να έλθει σε γάμο με την κόρη του θείου του που χρηματοδοτεί τις σπουδές του κι ενός νοητικού ασυμβίβαστου ανάμεσα στην αγάπη του για τον φίλο του Abdullah Cevdet και της αθείας αυτού, ο Mehmet Ziya μετέπειτα Gökalp συναντά την İttihat ve Terakki στη Γαλλία και γίνεται ο ιδεολογικός πατέρας αυτής και του Τουρκικού εθνικισμού μετέπειτα. Περισσότερο γνωστός σε εμάς για τον εξοβελισμό της Οθωμανικής γλώσσας , της Αραβικής γραφής και της κλασσικής οθωμανικής μουσικής από την Τουρκία, υπό το πρίσμα της θεώρησης του Οθωμανικού Πολιτισμού ως συνέχειας του Ρωμαίικου, με αποτέλεσμα την αποκοπή της σύγχρονης Τουρκικής σκέψης από την εξαιρετικά πλούσια Οθωμανική και Ισλαμική γραμματεία είναι αυτός που ομιλεί για τον τερματισμό της «ψευδαίσθησης περί ισότητας μουσουλμάνων και χριστιανών». Από το 1909 βρίσκεται σε άμεση επαφή με το τμήμα του κομιτάτου Ένωση και πρόοδος της Ελλάδας και παραβρίσκεται στα εδώ συνέδρια του, αρχικά ως απεσταλμένος της επαρχίας Diyarbakır και μετέπειτα ως καθοδηγητής. Το 1911 γράφει: «οι Τούρκοι ήσαν οι υπεράνθρωποι που είχε φανταστεί ο Γερμανός φιλόσοφος Nietzsche. Από την τουρκότητα θα γεννηθεί η νέα ζωή…» Και σίγουρα ότι κι αν μας θυμίζουν τούτα τα λόγια, δεν είναι ο Αδόλφος Χίτλερ μιμητής του Gökalp αν και μεταγενέστερος του, αλλά είναι η επιρροή της Γερμανικής εθνικιστικής σκέψης που ταλανίζει τη Ευρώπη των αρχών του περασμένου αιώνα. Αυτή η σκέψη διαμορφώνει και τη βάση πάνω στην οποία ο Mehmet Ziya στήνει το εφυές νοητικό σχήμα πως μόνον η εθνική ομοιομορφία κι ομοιογένεια μπορεί να σχηματίσει εθνική οικονομία, γεγονός που εύκολα κατανοούμε πως επέδρασε και που οδήγησε.
ΛΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου