"Για όνομα του Χριστού! Μη μας αφήσετε!

Έχουμε μωρά μαζί μας, έχουμε γέροντες...κορίτσια...

Είστε υπεύθυνοι!

Μας προδώσανε! Μας ξεπουλήσανε! Πανάθεμα τους!

Ναύαρχε τι κάνεις; Ναύαρχε σώσε μας!

Φωτιά! Φωτιά!

"Ιt is the conviction of the International Association of Genocide Scholars that the Ottoman campaign against Christian minorities of the Empire between 1914 and 1923 constituted a genocide against Armenians, Assyrians, and Pontian and Anatolian Greeks."
IAGS

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.
Η γενοκτονία των Ποντίων δεν υπόκειται σε ιστορική και πολιτική διαπραγμάτευση. Έχει αναγνωρισθεί κι αποτελεί μια ιστορική πραγματικότητα. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το Αίμα Τους. Δεν ξεχνάμε.


Διωγμοί στον Πόντο: «Σα εξορίας…»



1908 και η εμφάνιση των  Νεότουρκων στην πολιτική σκηνή της γείτονος, ανοίγει  μια μαύρη σελίδα για τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Με σύνθημα και στόχο τους τη δημιουργία μιας εθνικιστικής Τουρκίας χωρίς χριστιανικές και άλλες μειονότητες ξεκινά  ένας αγώνας εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου, που μετά την κατάληψη της Τραπεζούντας από τους Ρώσους, το 1916, εντείνεται σφοδρά. Με προσχηματικούς  λόγους, χιλιάδες Έλληνες του Πόντου εξορίζονται μακριά από τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα γέροντες, γυναίκες και παιδιά να πεθαίνουν  από την πείνα και τις κακουχίες στο δρόμο προς την  της εξορία, ενώ οι άτακτες ομάδες των Τσετών  εξοντώνουν  σε ενέδρες κι επιθέσεις τους εναπομείναντες.

Στη φωτογραφία από το πραγματικά πολύτιμο αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Πόντιοι εξόριστοι στη Μαλατία το 1921. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου